Nieuwbouw van 17 appartementen en De Nieuwe School weer een stapje dichterbij
Net voor de feestdagen vond de ondertekening plaats van de zogenaamde bouwteamovereenkomst tussen Horsman & co uit Lisse, Onderwijsorganisatie Sophia Scholen en Woningcorporatie Padua uit Noordwijkerhout. Sophia Scholen wil een nieuwbouwschool realiseren voor De Nieuwe School; Padua zet zich in voor de bouw van een woonblok met zeventien appartementen. Beide aan de Viaductweg in Noordwijkerhout.
Tom van der Vlugt, technisch directeur van Horsman & co, Dimitri Griffioen, lid College van Bestuur van Sophia Scholen en Anneke Allewijn, directeur-bestuurder van Padua, hebben tijdens de ondertekening nogmaals het vertrouwen in elkaar uitgesproken en elkaar enthousiast de hand geschud.
Na de planontwikkeling die de komende periode plaatsvindt, is het streven dat beide projecten, ontworpen door Architectuur Maken, door Horsman gelijktijdig worden uitgevoerd. Dit werkt efficiënt, versterkt de samenwerking en kan leiden tot minder overlast voor de omgeving. Tom van der Vlugt, technisch directeur van Horsman & co: “Voor Horsman & co is deze samenwerking een mooie uitdaging en gelegenheid om wederom een mooi appartementencomplex en nieuwbouw basisschool te mogen realiseren voor bekende opdrachtgevers waar we in het verleden al mooie projecten mee hebben voltooid.”
Duurzame appartementen
Het appartementencomplex bestaat in totaal uit zeventien appartementen. Hiervan worden er dertien sociaal verhuurd en vier appartementen komen in de vrije sector. Zo kan Padua ook huishoudens een plek bieden die net teveel verdienen voor de sociale huur. Een deel van de appartementen is specifiek bestemd voor jongeren en zal verhuurd worden met een jongerencontract.
Anneke Allewijn, directeur-bestuurder van Padua: “Met deze woningen heeft Padua straks zeventien extra woningen voor starters en doorstromers op een locatie waar eerder geen woningen stonden. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen in de aanpak van de woningnood.”
Flexibele lesruimtes
De school bevat lesruimten, een aula en een speellokaal. Deze krijgt geen traditionele lokalen, maar ruimtes die in elkaar overlopen, door diverse elementen gescheiden. De leerlingen krijgen hier in groepjes les. “Dit doen we nu al deels in ons tijdelijke gebouw, en dat werkt hartstikke goed”, vertelt Mariken Langbroek, directeur van De Nieuwe School en ook aanwezig bij de ondertekening. “De kinderen werken vaak samen en helpen elkaar. We kijken enorm uit naar onze nieuwe school.”
Natuurlijke materialen en veel groen
De verbinding tussen binnen en buiten is essentieel. De school zal omringd worden door groen en water, waardoor een veilige en fijne plek ontstaat voor spel, beweging en verzorging. Er wordt gestreefd naar een duurzame omgeving met een klimaatzone die actief bijdraagt aan een aangenaam leef- en leerklimaat. De beoogde keuze voor een modulair houtbouwsysteem zorgt voor flexibiliteit met het oog op eventuele toekomstige functiewijzigingen.
Naar verwachting start de bouw van de school en de appartementen in het najaar van 2025. Als alles volgens planning verloopt, worden de school en de woningen rond de zomer van 2026 opgeleverd.