05 september 2024

Voorrang op een koopwoning

Voorrang op een koopwoning

U krijgt voorrang op een koopwoning als u een huurwoning achterlaat van een corporatie in de gemeente Noordwijk. Zo koopt u een woning die beter bij uw situatie past en komt de huurwoning weer vrij voor iemand anders.

Hoe werkt het?

Zodra er een woning in de verkoop komt bieden wij deze aan via een makelaar en op Funda. In de aanbiedingstekst staat dat de voorrangsregeling van kracht is en binnen welke termijn er gereageerd moet zijn op de woning. De vraagprijs van de woning komt in overleg met een makelaar tot stand op basis van de taxatiewaarde en huidige koopmarkt.

Het is mogelijk dat er meerdere (sociale) huurders van een corporatiewoning uit de gemeente Noordwijk gebruik willen maken van de voorrangsregeling. In dat geval komt de huurder met het beste bod als eerste in aanmerking om de woning te kopen. Brengt u beide hetzelfde bod uit? Dan geeft een loting de doorslag.

Huurders die nu een sociale huurwoning van een corporatie huren in de gemeente Noordwijk hebben voorrang op huurders die een vrijesectorwoning van een corporatie huren in de gemeente Noordwijk. Daarna hebben huurders van Padua voorrang op huurders van Stek. Gunning blijft altijd een beslissing van Padua.

Wat zijn de voorwaarden?

  • U woont in een huurwoning van een corporatie in de gemeente Noordwijk en het huurcontract staat op uw naam;
  • U gaat zelf wonen in de woning die u koopt (zelfbewoningsplicht) en zegt de huurwoning op. De huurwoning moet leeg en onbewoond achtergelaten worden;
  • U heeft langer dan een jaar een huurcontract voor onbepaalde tijd voor een huurwoning van een corporatie in de gemeente Noordwijk;
  • U krijgt alleen voorrang als u minimaal de vraagprijs biedt. Bied u onder de vraagprijs, dan krijgt u geen voorrang;
  • U bent aanwezig tijdens de bezichtiging van de woning;
  • U heeft geen andere woning(en) in eigendom;
  • Bij de overdracht van de woning bij de notaris moet u een huuropzegging invullen van uw huurwoning die binnen 3 maanden plaatsvindt;

Uw eigen huurwoning kopen

Voor een klein aantal woningen kan er zich de situatie voordoen dat u in een huurwoning woont die we voor de verkoop hebben bestemd en dat u belangstelling heeft om uw woning te kopen. De bovenstaande condities gelden dan ook met uitzondering van de verkoopprijs. U mag de woning kopen voor de taxatieprijs. Daarnaast hoeft de woning niet leeg te worden opgeleverd. De kosten voor de taxatie van de woning zijn voor 50% voor rekening van u en 50% voor rekening van Padua. Mocht u daadwerkelijk overgaan tot aankoop van uw woning, dan neemt Padua de volledige taxatiekosten voor haar rekening.


Lees ook…

29 augustus 2024
Per 1 september sancties bij niet afmelden voor bezichtiging
Lees bericht
25 juli 2024
Ondertekening realisatie 31 woningen Landgoed in den Houte
Lees bericht